Rekrutteringsplan Holmlia fotball

Innledning

Holmlia Sportsklubb er en breddeklubb som gir barn og unge i lokalmiljøet et godt tilbud om fotballaktiviteter. Vi ønsker å rekruttere alle barn uavhengig av funksjonsevne, kulturell bakgrunn, etnisitet og betalingsevne. Vårt fokus er å skape fotballglede og få flest mulig med lengst mulig, samtidig som vi ønsker å drive ferdighetsutvikling. Utvikling skal skje som del av et planlagt løp som tar hensyn til den enkelte spiller og klubben. Både kamper og treninger er viktige arenaer for fotballglede og utvikling. Utviklingsarbeidet skal skje i samarbeid mellom styret, sportslig ledelse og trenere.

 All aktivitet skal skje i tråd med vår visjon «Holmlia Sportsklubb skaper idrettsglede for alle», og i tråd med vårt verdigrunnlag:

  •  Inkluderende       -vi tilbyr et mangfold av aktivitet som speiler ønskene fra våre medlemmer og vårt nærmiljø
  • Entusiastisk          -vi skaper et idrettslag med godt omdømme i nærmiljøet
  • Åpen                          -hos oss skal alle vise omtanke og respekt for hver enkelt - på trening, i møterommet og i konkurranser

 En av klubbens målsettinger er å ha tilbud om barnelag både for jenter og gutter i alle årganger så sant det er grunnlag for det. Målet er oppstart av minst 1 jentelag og 3 guttelag hver høst, dvs. ca. 10 jenter og 30 gutter som starter med fotball. Et godt første møte med klubben legger til rette for at spillere i de yngste årsklassene og foreldre opplever at de blir godt ivaretatt av klubben. 

 For å nå klubbens målsettinger, må spillere rekrutteres og gis et kvalitetstilbud i trening og kampsituasjon.  

 I barnefotballen skal Holmlia fortrinnsvis rekruttere og ta imot spillere fra skolekretsene i nærområdet (Toppåsen, Hallagerbakken, Lusetjern og Rosenholm skole).  Spillere fra andre områder i Søndre Nordstrand kan også velge Holmlia som sin klubb dersom de av ulike årsaker ønsker det.  

 Først i ungdomsfotballen kan spillere rekrutteres aktivt fra andre deler av Oslo innenfor de gjeldende regler for prøvespill/hospitering. Spillere som rekrutteres skal kunne heve nivået på gjeldende lag og kunne bidra til at klubben når sin målsetting. Spilleren vurderes på bakgrunn av ferdigheter, innsats og holdninger. Vurdering av nye spillere skjer gjennom hospitering på treninger, deltakelse for Holmlia i treningskamper, cuper, samt prøvespill. 

Hvordan rekrutterer vi spillere?

 Planlegging av rekrutteringsdag

Klubben har egen rekrutteringsdag for henholdsvis jenter og gutter, første helg i september. 

Rekrutteringsansvarlig og barnefotballkoorinator/jentefotballkoordinator planlegger gjennomføring av aktiviteten:

  • Finne dato for arrangementet og booke bane/klubbhus
  • Rekruttere instruktører til aktiviteter med barna
  • Sende invitasjon til alle skoler uka før skolestart
  • Forberede utstyr (baller og bag med kinahatter, vester, ballpumpe, litt 1. hjelpsutstyr)
  • Skrive ut innmeldingsskjema 
  • Forberede informasjon/foredrag til foreldre
  • Finne ledige treningstider som de nye lagene kan velge mellom
      

Det utarbeides en egen «flyer» som annonseres via klubbens hjemmeside, sosiale medier og som ranselpost på de aktuelle skolene i vårt område. Rekrutteringsdagen gjennomføres i klubbhuset og på kunstgressbanen.


Gjennomføring – første møte med klubben

Barna får prøve fotballaktiviteter/øvelser ute med instruktører fra klubben. De foresatte får samtidig en innføring i klubbens verdier og grunnlag, og hva det betyr å være trener i Holmlia fotball.

Det etableres så lag, som hovedregel basert på skoletilhørighet.

Klubben er foreldredrevet, slik at lagene som blir etablert blir drevet og organisert av de foresatte for barna. 

På rekrutteringsdagen deltar rekrutteringsansvarlig og trenerveileder. 


Aktiviteter på rekrutteringsdagen:

  • Oppmøte ute, ansvarlig fra styret ønsker velkommen, dele inn barna etter skole og kjønn, tildele instruktør til de ulike gruppene
  • Instruktør (som har utstyr til gruppa) og barn starter med aktivitet
  • Foreldre går inn og vi informerer med lysbilder, foredrag, spørsmål i plenum
  • Gruppene finner trenere og lagledere mm, velger treningstid, alle som vil starte fyller ut innmeldingsskjema for sitt barn
  • Trener(e) får utdelt utstyr til laget (som har blitt brukt av gruppa ute)
  • Lagleder får i oppgave å samle inn innmeldingsskjema til sin gruppe, lage digital liste hjemme og sende inn til klubben 

Oppfølging av nye årskull i oppstartsåret

Ved oppstart får alle foresatte og de som tar på seg rolle som trener/lagleder en gjennomgang av klubbens visjon, verdier og driftskonseptet i Holmlia sportsklubb. 

Det er utarbeidet materiell og maler på vår hjemmeside som trenerne kan bruke i utøvelsen av trenerfunksjonen. 

Klubben gjennomfører trenerkurs, trenerforum, lagledermøter og gir informasjon via egen trenerside på facebook og hjemmesiden til nye trenerer. Trenere kan kontakte trenerveileder for veiledning, og vil også få en oppfølging av denne i den første perioden.

Kort tid etter rekrutteringsdagen inviteres alle nye trenere til et obligatorisk klubbnært trenerkurs. Grasrottrener delkurs 1 skal gi en teoretisk og praktisk innføring i barnefotballen, prinsipper for god fotballaktivitet, samt hvilke verdier aktiviteten i klubben er tuftet på.

Trenerkurset vil også fungere som en fin arena til å bli kjent med de ansvarlige i klubben, i tillegg til at man knytter bekjentskap til andre trenere på samme årskull. Dette legger til rette for samarbeid og erfaringsutveksling på tvers av lagene også etter kurset. 

Den praktiske delen av trenerkurset gjennomføres av trenerne i sine respektive lag. 

Kursholder/trenerveileder besøker innen kort tid alle nyoppstartede lag. I forkant av besøket skal trenerne forberede en treningsøkt som de presenterer for kursholder/trenerveileder. Etter treningsøkten samles man for en samtale der man diskuterer treningsøkten. Målet med diskusjonen er at trenerne gjør seg opp noen refleksjoner og tanker rundt aktiviteten, organiseringen på den samt egen praksis som trener, og at de kan bruke dette i sitt videre arbeid med laget. 

Hva er klubbens plan i oppfølgingsfasen

Gjennom trenerkurset og lagsbesøket vil klubbens trenerveileder opprette et godt bekjentskap med de nye lagene og de ansvarlige rundt. Terskelen er derfor lavere for trenerne å ta kontakt med trenerveileder om de skulle ha spørsmål og utfordringer.

Alle trenere inviteres til å øke egen kompetanse gjennom klubbnære trenerkurs, samt at de får tilbud om trenerforum inntil 4 ganger årlig. Barnefotballkvelden arrangeres også en gang hvert år, og er et fint samlingspunkt til å knytte bekjentskap og dele erfaringer med andre trenere på tvers av årgangene. I tillegg vil relevant teori knyttet til barnefotballen vil bli presentert, og det vil bli muligheter for diskusjoner rundt dette.

Aktiviteter og fokusområder ved overgang fra 5er til 7er fotball

Trenerne i barnefotballen på Holmlia består av foreldretrenere. Et kjent problem er at flere foreldre føler på at de ikke strekker til, og mangler tilstrekkelig kunnskap og kompetanse. På bakgrunn av dette er det derfor ønskelig å styrke samarbeidet mellom trenerne på tvers av årskullene i overgangen fra 5er til 7er fotball. 

Konkrete tiltak som vil bli gjort for å legge til rette dette er:

  • Lik treningsarena og samme treningstid for lagene på samme årskull minimum 1 gang i uken
    1. Selv om lagene også på disse treningene trener i sine respektive lag, skal øktplanen være lik og utarbeides av trenerne sammen på forhånd
  • Oppfølgning av klubbens trenerveileder på bestemte treninger

Aktiviteter og fokusområder ved overgang fra 7er til 9er fotball

Lagene i Holmlia fotball blir ved oppstart inndelt etter skoletilhørighet. Mens sammenslåing på tvers av lagene skjer ved overgangen til 11er fotball idag, ønsker man å fremskynde dette til overgangen mellom 7er og 9er fotball. 

 

Årsakene til dette er flere:

  • Flere eksempler på at noen lag på årstrinnet har få eller ingen trenere, mens andre lag har mange trenere rundt laget.
    1. Ved å slå sammen vil man sikre at alle som ønsker å spille fotball i Holmlia har et treningstilbud, og at ikke foreldreengasjementet i en bestemt klasse avgjør hvorvidt spillerne har et lag de kan delta på.   
  • Differensiert treningstilbud
    1. Ved å slå sammen gruppene blir det enklere for trenerne å gi hver enkelt spiller et differensiert treningstilbud ut ifra modning, interesse og ambisjoner
  • Samarbeid mellom trenerne
    1. Flere trenere opplever å stå alene på feltet uten noen å samarbeide med. Ved å slå sammen lagene, vil trenerne også få «kolleger» den kan sparre med, og dele ansvaret for driften av laget. På denne måten sikrer man også at kvaliteten og nivået på øktene blir bra, og bidrar til god aktivitet og utvikling hos utøverne.

Overgang til ungdomsfotballen

Høsten før spillerne går inn i ungdomsfotballen gjennomføres det et foreldre/spillermøte. Her gjennomgås hva som venter i ungdomsfotballen, hvilke endringer dette medfører og litt om hvilke forventninger som stilles til både utøvere og foreldre.

 

Informasjonsmøte om ungdomsfotballen skal inneholde følgende:

  • Gjennomgang av klubbens Sportsplan
  • Klubbens og NFFs retningslinjer for god ungdomsfotball, og hvordan dette gjøres i Holmlia
  • Ungdomsfotballens verdier
  • Lagsinndeling ut ifra eget ønske, ambisjoner, treningsoppmøte og mestringsnivå

Før informasjonsmøte med spillere og foreldre vil klubbens trenerveileder/sportslig ansvarlig ha et møte med trenerne. Her vil man prate om hvilke endringer overgangen til ungdomsfotballen medfører, og litt om hvilke utfordringer trenerne kan forvente seg i det videre arbeidet.